*

Carlo Hyvönen

Säästötalkoot voivat onnistua vain Keskustan johdolla

A-studiossa oli pitkästä aikaa juttu surullisen kuuluisasta Fimean-alueellistamisesta (http://areena.yle.fi/1-2446880, alkaa kohdasta 09min 25s). Kannattaa katsoa jakso itse, mutta lyhyesti kyseessä oli siitä että Keskusta halusi lisää työpaikkoja Helsingin ulkopuolelle. Tässä oli vain pari ongelmaa. Yksi iso ongelma oli se, että vain kaksi työntekijää siirtyi Kuopioon ja 70 irtisanoutui. Jos nyt jotain tiedän liiketoiminnasta, on noin suuren hiljaisen tiedon menettäminen katastrofaalista.

Oikeastaan vastaava siirto voidaan tehdä yksityisellä sektorilla vain kahdesta syystä. Ensimmäinen on tietysti verosuunnittelu, mutta silloinkin siirto tehdään lähinnä paperilla. Toinen ja täysin oikeutettu syy on kysynnän siirtyminen. Jos kysyntä siirtyy, ei yrityksen auta muuta kuin siirtyä mukana tai antaa asiakkaat kilpailijoille. Fimean tapauksessa valitettavasti asiakkaat sijaitsivat ja sijaitsevat edelleen pääkaupunkiseudulla.

No, politiikka on politiikkaa ja näin tämä keskustelu kävi (alkaen kohdasta 24min 48s):

”Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT on tutkinut alueellistamispolitiikan vaikutuksia. Tiedättekö mitä he sanoivat, tutkijat. Mihin lopputulokseen tulivat?” – toimittaja

”No en nyt osaa sanoa sitä ” – Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (Keskusta).

”Tää on tarkka sitaatti: ’Alueellistamisen taloudelliset vaikutukset ovat Suomelle negatiiviset, kansantuote ja työllisyys laskevat, julkisen sektorin alijäämä kasvaa ja valtion maksut kunnille kasvavat’. Mitä vastaatte?” – toimittaja

”No en nyt vastaa suoraan siihen, en ole lukenut tätä raporttia. Mutta sitten jos mä katson sitä että, joka paikassa, nyt kun meillä on korkea työttömyys. Niin oltiinpa täällä pääkaupunkiseudulla tai jossakin maakunnissa, ihan missä päin tahansa, niin jokainen työpaikka on tärkeä. Ja ajattelen sillä tavalla, että nämä valtion tai julkisen puolen työpaikat, kuntien työpaikat samalla tavalla, niin ovat erityisen tärkeitä siellä missä ei ole ehkä niin hyviä edellytyksiä syntyä yritystoimintaa. Ja mä ymmärrän oikein hyvin, että kuntapäättäjät, kunnallisjohtajat ja ylipäänsä niin kun edunvalvontaihmiset, ihan missä päin tahansa katsovat sitä, että minkälaisia työpaikkoja omalle alueelle syntyy ja mistä voidaan pitää kiinni. Että tulen itse Pohjois-Karjalasta jossa on niinkun nähty miten on vaikea säilyttää myös niitä julkisen puolen työpaikkoja.” – Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (Keskusta)

Käytännössä Anu Vehviläistä (Keskusta) ei erityisesti kiinnosta Suomen kokonaistyöllisyys tai valtion tuottamien palveluiden tarkoituksen mukaisuus, vaan ainoastaan se, että maaseudulla mahdollisimman moni on tukityöllistettynä, mielellään erittäin korkeapalkkaisissa tehtävissä. Fimean henkilöstön keskimääräiseksi vuosipalkaksi laskin 55 000 euroa vuonna 2011. Tämän sain jakamalla vuoden 2011 palkat ja palkkiot ennen henkilöstösivukuluja (12 383 656 euroa) henkilötyövuosilla (224) http://www.fimea.fi/download/21558_HTP_2011_allekirj.pdf

Se mikä tekee tilanteen herkulliseksi, on Keskustan asema pääministeripuolueena ja halu säästötalkoisiin. En nimittäin usko, että oppositiosta tai hallituskumppaneista löytyy yhtäkään puoluetta joka vastustaisi Keskustan halua muuttaa omaa politiikkaansa.

Väitän, että Suomi nousee tästä taantumasta jo sillä, että siirrymme kuntakeskeisestä politiikasta suomikeskeiseen politiikkaan, jossa politiikkaa tehdään kokonaisuuden kannalta järkevästi. Suomikeskeisessä politiikassa ei luoda hyvinvointia yhteenkään kuntaan, jos se maksaa enemmän hyvinvointia toisessa kunnassa. Vastaavasti, jos olisin yhä yrittäjä ja osastojen välinen oman edun tavoittelu heikentäsi yritykseni tulosta, organisoisin yritykseni välittömästi uudelleen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund
Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Keskustan ensimmäinen säästötoimi näyttäisi olevan hakea lisää täysihoidossa eleleviä pakolaisia joten takki on hallituksessa jo kääntynyt eikä säästöjä tarvita kun Suomi on niin rikas.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

"Tässä oli vain pari ongelmaa. Yksi iso ongelma oli se, että vain kaksi työntekijää siirtyi Kuopioon ja 70 irtisanoutui. Jos nyt jotain tiedän liiketoiminnasta, on noin suuren hiljaisen tiedon menettäminen katastrofaalista.

Oikeastaan vastaava siirto voidaan tehdä yksityisellä sektorilla vain kahdesta syystä. Ensimmäinen on tietysti verosuunnittelu, mutta silloinkin siirto tehdään lähinnä paperilla. Toinen ja täysin oikeutettu syy on kysynnän siirtyminen. "

Isot IT talot tekevät juuri tätä "keskittämällä" pääkaupunkiseudulle. Näin päästään eroon pitkän uran ja kasvaneiden palkkakustannusten ammattilaisista eroon ja palkataan uusia nuoria näiden tilalle vuokratyöfirmojen kautta, jotka eivät edes käytä IT alan TES:iä tai palkkausta. Tällaisten vuokratyöläisten työsopimuksia jatketaan määräaikaisina hyvinkin lyhyellä syklillä, työtilanteen ja työntekijän pitämiseksi kurissa ja nuhteessa. Sitten asiakkaat ihmettelevät kun palveluiden laatu heikkenee.

Ja sitten vielä ihmetellään kestävyysvajetta, koska ihmiset ei lisäänny. Tekisittekö itse lapsia jos töistä olisi varmuus vain esim. muutamaksi kuukaudeksi kerrallaan? ja tällainen vuokratyö ja 0 sopimukset yms lisääntyvät vain.

Toimituksen poiminnat